Zimní radovánky

13.03.2012 20:40

 

Přestože si letos dala zima načas, usídlila se u nás tak, že se jí možná ani v březnu nezbavíme. Jsou lidé, kteří mají zimu rádi. Těm pak vyhlídky na zasněžený březen vůbec nevadí. Těší se na sáňkování, lyžování, nebo bruslení a na procházky zasněženou krajinou.

Nic proti tomu, ale já jsem člověk teplomilný. Proto se už nemůžu dočkat léta. Můj bratr to má přesně opačně. Miluje zimu a dokáže se radovat i z nekonečných zimních měsíců. Nedávno jsme si pouštěli video, kde se Matěj učil bruslit. Je neuvěřitelné, kolikrát dokázal spadnout a zase vstát. Strávil víc času padáním a zvedáním se, než samotným bruslením. A přitom čím víc padal, tím víc se smál.

Každý z nás, kdo se někdy učil bruslit, má podobný zážitek. Pokud chcete umět bruslit, musíte se smířit s tím, že budete padat. A musíte se také naučit po každém pádu znovu vstát. Ne jednou, ne dvakrát, ale nepočítaněkrát. Spadnete tolikrát, že možná nebudete mít nouzi o modřiny. Pokud se ale s nějakou tou modřinou smíříte a budete dostatečně trpěliví, za nějaký čas pro vás bude bruslení dokonce odpočinek.

Podobně to vypadá i v životě křesťana. Jsme povoláni k dokonalému životu. To je náročný úkol a nikdo z nás tak žít přirozeně neumí. Proto se to musíme učit. Ale stále klopýtáme a padáme. Možná že víc času strávíme padáním a vstáváním, než čímkoliv jiným. Možná že od stálého padání jsme potlučení a unavení, takže se nám už ani nechce znovu vstát a znovu to zkoušet, když víme, že nejspíš stejně znovu upadneme. A možná si připadáme strašně hloupě, protože nám to nejde tak jako ostatním, kteří vypadají jako profesionální „krasobruslaři“.

Pravda je, že sami bychom to mohli rovnou vzdát. Různé pokusy o sebezdokonalení mohou být užitečné, ale člověk nemůže nikdy dosáhnout plné dokonalosti. Natož když čerpá své síly jen z vlastních zdrojů. Chvíli to možná vydrží, ale po nějakém čase už nebude mít sílu se znovu zvednout.

Naštěstí v tom ale nejsme sami. Bůh nám dá sílu znovu vstát kdykoliv upadneme. Ať už jsme klopýtli poprvé nebo potísící, Bůh to s námi nevzdá. On je velmi trpělivý učitel. Jediné, co od nás zato očekává je, že mu budeme důvěřovat a budeme se od Něho ochotně učit. Proto se nebojme bruslit. Bůh nám pomůže vždy znovu vstát.

Magda Švábová

—————

Zpět